Mea matagofie e uiga i le aau: O le tautotogo equinox ua mavae, ma aso o fugalaau tautotogo ua mamao?

Ua mavae le equinox o le tautotogo, faatasi ai ma timuga ua sau, ua malu le matagi, ua aliali mai le ea fou, ua atili ai ona matagofie le vaaiga.E mafai ona iloa atu o le a oʻo mai aso o le tautotogo, ma ua amata ona ala mea uma mai lona moe, ma ua matua matagofie mea uma.
"Afai o le olaga o se vaitafe e ave oe i le nofoaga o au miti, o lona uiga o le aau o se tala fatu e le mafai ona sola ese."O le tala lea a le tusitala ma le tusitala manumalo a le ABC o Lynne Cher i lana tusi, Better to Swim.O na mea matagofie e uiga i le aau o galu moni ia i le vaitafe o lo tatou olaga… E te manatua lau “alofaga” ma le vaitaele?E mafai ona suia ai lou tino, lou mafaufau ma lou olaga atoa.
1. E tofu tagata uma ma lona ola vai
O le vaitaele o se lalolagi itiiti, lea e mafai ai foi ona e vaʻai i le ola, e tofu tagata uma ma a latou lava vaega o le ola vai.
Masalo ua faatoa amata ona e aoao e aau, ma o mea uma e uiga i le vaitaele e fou ma leiloa.I le faaopoopo atu i toleniga faigata, o le ae matauina le leoa pe faapefea ona taufetuli saoloto le au aau, pe faapefea ona ulu atu i totonu o le vai, faʻaloloa, pamu, manava, liliu, lagona ma fuafua le taimi o suiga taitasi.
I le faagasologa o le matamata, atonu e masani ona e fiafia i le pi’opi’o ma le taumafaiga o lou fa’afoliga, ae e le afaina, o nei tausuaga manaia o le ma’a tulimanu o lou alualu i luma tomai aau.
Masalo o oe o le "taele lele iʻa" i le mata o tagata uma, o se tagata aau poto, i le vaitaele e vaʻai i tamaitai lalelei?LEAI, o le fiafia o le aau e sili atu ona taua ia te oe nai lo le tilotilo i tamaitai lalelei!
E te fiafia atoatoa i le saolotoga o le vai, ae mafatia foi i le maasiasi i le matamata mai o isi.I luga ma pa'u uma o le vai, e mafai ona e lagona mata fa'amemelo o lo'o siomia ai oe, ma e o'o lava i nisi tagata fiafia o le a sau sa'o atu ia te oe mo fautuaga aau.
Masalo, na ona e sau e faamatuu atu le mamafa i totonu o le vai, e le o oe o se tagata aau fiafia, i totonu o le vai, ua e masani i le faanenefu, filemu pe mafaufau, ae o le eseesega o le vaitaele, e faigofie ona tatou filemu, ae faapena foi. faigofie ona ata…
2. Fa'atama'i lou tino - e le na'o le fa'alelei ma le ga'o
Matou te fiafia i vaitaele, ioe, aua e tele foi aoga mo le soifua maloloina.
Aisea pe a oʻo mai i le paʻu o le mamafa, o le aau e faʻaaloalogia i taimi uma o se taʻaloga, aua o le vevela faʻafefe o le vai e 26 taimi sili atu nai lo le ea, o lona uiga, i le vevela lava e tasi, o le tino o le tagata e leiloa le vevela i le vai e sili atu i le 20 taimi sili atu nai lo le ea, lea e mafai ona faʻaumatia lelei le vevela.Ua molimauina e tagata le tutusa o maso ma pupuni lamolemole e aumai e ala i le aau i le tino.Ae e sili atu le taua o aoga i ponaivi loloto ma le faʻaogaina o le tino.O le aau e fa'asili atili ai maso skeletal, ae fa'apena fo'i le fa'aliloina o le vai lubrication i ana fa'atasi, fa'aitiitia fe'ese'esea'iga i le va o ponaivi, ma fa'aleleia ai le malosi o le ponaivi;Pe a aau, o le maso maso o le ventricle e faʻamalosia, o le gafatia o le potu o le fatu e faasolosolo malie ona faʻatuputeleina, o le toto atoa e mafai ona faʻaleleia atili, ma o le aofaʻi atoa o le metabolic o le tino o le tagata e mafai ona faʻaleleia, o lea o le a mafai ai e tagata aau umi. foliga laiti nai lo latou tupulaga.
O le togafiti faataulaitu o le aau e le gata ai iina… Sa tatau i le tagata aau Ausetalia o Annette Kellerman ona fai se taulima u’amea mamafa i lona vae a o laitiiti o ia ona o se manu’a o ponaivi, lea na le mafai ai ona lalelei lona tino e pei o isi teine ​​talavou. , ae na ia suia lona tino e ala i le aau ma faasolosolo malie ona liua i se tamaʻitaʻi, ma faʻaalia foi i se ata tifaga i le lumanaʻi.
E toatele naua tagata i le lalolagi atoa e fiafia e aau, e faaopoopo atu i faamanuiaga faaletino, ae faapea foi ona e aumaia ai lagona lelei e le mafaamatalaina i le mafaufau.
3, Tuu le mafaufau ia sili atu ona saoloto - "I totonu o le vai, e leai sou mamafa poʻo se matua."
I le tautalagia o lo latou fiafia i le aau, e toatele tagata fiafia o le a faasoa mai a latou tala o le tuputupu ae faaleagaga.I totonu o le vai, e te maua e le gata o le malologa, ae faʻapea foʻi le faauoga ma le lototele ...
“Na faafuaseʻi lava ona lē mamafa se avega tele,” o le tala fiafia lea a se tasi tinā talavou, ma manatua le fiafia o le aau i le Atu Karipiane ina ua lima masina o lona maʻitaga.O le taimi lava na mafatia ai i le atuatuvale o le fanau mai, sa ia faamatuu uma atu ona popolega i totonu o le vaitaele, ma faasolosolo malie atu i le mama ma le vai mama.Na faasolosolo malie ona toe malosi o ia mai lona mafatia mai le fanau mai e ala i le aau soo.
Sa tusia e se tagata aau faa-matua-matua i lana api talaaga: “O le aau foi ua aumaia ai ia te au ni uo ma ni faauoga… O nisi tagata tatou te feiloai i aso uma, ae e le faia lava se upu, ae o lo tatou auai ma le finafinau ua tuuina atu e le tasi i le isi le faamalosiauga ma le talisapaia;Sa matou faia foi se taumafataga o le afiafi ma nisi o a matou uo vaitaele, talanoa e uiga i le aau, talanoa e uiga i le olaga, ma o le mea moni, o tamaiti.O nisi taimi matou te fesoʻotaʻi ai i luga ole laiga ma tuʻuina atu e le tasi i le isi faʻamatalaga e uiga i tomai aau."
“I totonu o le vaitaele lava lea e tasi, o lenei vaitaele foi na faaitiitia ai le va i lo matou va, talatalanoaga, talanoa, leai se aoga, leai se aoga, na o tagata uma e fiafia e aau….”
O le malosi lea o le aau e fa'alatalata fa'atasi ai tagata.I le taimi o le faʻamaʻi, o tagata uma e faʻamalositino ma aau fiafia!